Stare de alertă: Cum vor putea fi afectate firmele, operațional și financiar, de noile restricții pregătite de Guvern

Circulația persoanelor și activitățile comerciale urmează să fie permise în intervale orare mult mai restrictive decât în prezent, în localitățile în care incidența din ultimele 14 zile depășește 4 sau 7,5 la mia de locuitori, conform unor măsuri care ar trebui oficializate azi de Guvern. Aceste măsuri vor afecta în mod direct activitatea companiilor.

Însă ce efecte se vor resimți în activitățile comerciale? În primul rând, vorbim de (1) o reducere a programului de lucru.

Comercianții și prestatorii de servicii vor trebui să-și reducă programul cu trei ore, din moment ce acum activitatea lor este permisă până la ora 21:00.

În același timp, terasele (singurele care funcționează dacă incidența trece de 3 la mie, spațiile închise ale restaurantelor și cafenelelor fiind închise în acest scenariu) își vor reduce programul de lucru cu două ore – din moment ce acum pot activa până la ora 22:00, în localitățile cu mulți infectați vor activa numai până la ora 20:00.

Desigur, afacerile care pot funcționa și în regim de livrare la domiciliu vor putea să activeze și după ora 18:00 sau după ora 20:00, la fel cum se întâmplă acum în timpul carantinei de noapte. De asemenea, dacă se trece pe telemuncă sau pe muncă la domiciliu, se poate lucra mai departe folosind același program de acum. În aceste cazuri, nu va fi necesară o reducere a programului de lucru. În celelalte cazuri, firmele ar putea lua în calcul accesarea programului Kurzarbeit (împărțirea costurilor salariale între angajator și stat la reducerea programului de lucru).

Mai multe detalii piteți afla accesând site-ul www.avocatnet.ro

The post Stare de alertă: Cum vor putea fi afectate firmele, operațional și financiar, de noile restricții pregătite de Guvern first appeared on Arges Plus.