O PRIMĂ CONCLUZIE DESPRE UNA LUME PREZENTĂ LA PROTESTELE DIN ȚARĂ? SUNT ȘI MULȚI AGITATORI, PE MARGINE SAU ÎN MULȚIME, CARE NU AU DE A FACE CU SITUAȚIA ÎN SINE

Iată că, atât cât mi-a permis timpul, m-am aflat în Piața Universității pentru a observa mulțimea care începea să se adune pentru o nouă seară de protest urmat de marș.

La o primă vedere, peisajul e unul cât se poate de obișnuit: surle, trâmbițe, steaguri, pancarte sau hârtii cu mesaje, voci. Doar că, vocile, după cum am putut vedea atât în seara de marți cât și în cea de miercuri, nu sunt doar ale celor care într-adevăr au ceva de spus.

Printre vocali există foarte mulți care nu au de a face cu problema în sine. Sunt prezenți la astfel de manifestații mai mult spre a-și vărsa năduful acumulat peste zi la locul de muncă sau acasă. Pe ideea „M-A CERTAT ȘEFUL, ASTĂZI, CĂ NU AM REZOLVAT NU ȘTIU CE HÂRTII? LASĂ, CĂ IES ÎN STRADĂ, LÂNGĂ ĂIA CU PROTESTUL ȘI ÎNCEP ȘI EU SĂ STRIG CEVA SAU SĂ MĂ IAU DE LUMEA CARE, COMPARATIV CU MINE, E PREZENTĂ ACOLO.” sau „NEVASTA NU MI-A GĂTIT NU ȘTIU CE MÂNCARE! IA CĂ MĂ DUC LA PROTEST ȘI STRIG ȘI EU ACOLO CEVA CHIAR DACĂ NU AM TREABĂ CU SUBIECTUL! ȘI DACĂ AM NOROC, MAI TRAG ȘI UN PUMN, MAI ADRESEZ ȘI INJURII, MAI SPARG ȘI UN GEAM. CĂ DOAR TREBUIE SĂ MĂ DESCARC CUMVA!”, gândește agitatorul.

Pare geu de crezut, la o primă vedere, însă este adevărat cee ce spuneam mai devreme. Și nu,nu trebuie să fii specialist în nu știu ce tip de psihologie pentru a observa anumite aspecte, anumite trăsături. Este suficient să petreci chiar și numai câteva ore printre niște grupuri de oameni, să privești și să asculți, iar în momentul în care te îndepărtezi de locul lor, penru ați pune ordine în idei, e foarte simplu să tragi o concluzie legată de situația întâlnită.

Așa mi s-a întâmplat și mie, în decursul a câteva ore petrecute în serile de marți și miercuri la prima parte a protestului, mai exact înainte de marș, care are loc de vreo 4 zile în mai multe orașe din țară. Am putut vedea oameni de toate categoriile, de toate vârstele, din toate mediile, oameni veniți să-și strige nemulțumirile privind restricțiile impuse, unele dintre acestea fiind considerate abuzive.

Pe de altă parte, însă, așa cum spuneam la început, există, DEȘI UNEORI NU LI SE POT VEDEA FEȚELE EXACT, și cei care se află acolo fără a avea habar câtuși de puțin despre ce se întâmplă, adică cei care sunt „pe lângă” în ceea ce privește situația atât din punct de vedere politic, cât și economic, educațional social ș.a.m.d.. Nu spun că nu este bine să fii vocal, ca nu e bine să acționezi. Din contră, chiar e indicată o astfel de atitudine, dacă nu se poate altcumva. Însă, dacă nu cunoști exact situația sau subiectul, și te apuci să vociferezi ce îți vine în minte, nu vei face decât să generezi haos. Ce rezultă, mai departe, de aici? Injurii, violență verbală și uneori chiar fizică, acte de vandalism, toate acestea nefiind decât niște pete urâte ce mai târziu vor fi mereu asociate cu protestele și cu participanții la acestea.

Galerie foto: Otilia Bercaru

The post O PRIMĂ CONCLUZIE DESPRE UNA LUME PREZENTĂ LA PROTESTELE DIN ȚARĂ? SUNT ȘI MULȚI AGITATORI, PE MARGINE SAU ÎN MULȚIME, CARE NU AU DE A FACE CU SITUAȚIA ÎN SINE first appeared on Arges Plus.